Így spórolhat klímával a fűtésen

KLIMATECH DEBRECEN - Fűtésre optimalizált klíma

Okos döntésekkel a spórolás jegyében

Még bőven a nyakunkon van a tél és a hideg idő, így jövünk pár hasznos tanáccsal és infóval azzal kapcsolatban, hogy hogyan is lehet spórolni egy klímával. Ha a klímával lehetne fűteni is, de nincs fűtésre használva és nincs is tervben, akkor is érdemes végigolvasni cikkünket, mert lesznek hasznos információk annak érdekében, hogy ne egy nem tervezett javítással kezdődjön a nyár.

Fűtésre optimalizált klímával lehet pénzt megtakarítani?

Igen, lehet egy fűtésre optimalizált H tarifás klímával télen spórolni a fűtésen, így a rezsin. Az időjárás gyakori változása és az évszakok szeszélyes hossza ellenére a klíma a legtöbb háztartásban egy szezonális használati cikk. Azonban a megfelelő klímával, nyáron hűs, kellemesen levegő vár otthon, télen pedig a jóleső, megérdemelt meleg (mindamellett, hogy nem megy rá se ingünk, se gatyánk a fűtésre). A lényeg, hogy a klíma H tarifás legyen.

Bővebben a H tarifáról

A H tarifa nem más, mint egy kedvezményes áramtarifa a fűtési szezonban, melyet 7 hónapon keresztül (okt. 15 és ápr. 15 között) lehet igénybevenni. Az igényelhető időszakon belül végig, egész nap (0-24) használhatjuk a kedvezményes áramot.

Mit is jelent ez számokban? Nagyjából 25 Ft-os (25 Ft/kWh) költséggel lehet számolni H tarifa igénybevételénél.

Érezhetően több pénz maradhat a családi kasszában

Egy fűtésre optimalizált klímával egész szezonban egy gyors és olcsón üzemelő fűtési megoldást kapunk, ami akár a gázfűtés árának a 60%-ért is melegítheti otthonunkat, lokálisan, akár szobánként szabályozható módon.

Hogyan spórol a fűtésre optimalizált klíma?

A magyarázat nem is olyan bonyolult mint gondolnánk. Mivel a mai klímaberendezések már más elven működnek, mint egy gázkazán vagy elektromos radiátor, illetve a hagyományos megoldások az elektromos áramot egy fűtőszál segítségével alakítják át hőenergiává. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a készülék 1kW elektromos energiából állít elő 1kW hőenergiát.

A fűtésre optimalizált klímaberendezések ezzel szemben viszont hőszivattyús elven működnek, ami körülbelül négyszer jobb hatásfokot biztosít. A hőszivattyús elv lényege, hogy egy adott közegből egy másikba szállítják a hőenergiát. A klímával való fűtésnél az elektromos áram csupán a rendszer működését biztosítja, nem pedig közvetlenül a hő előállításáért felelős, ami nem csak azt jelenti, hogy ténylegesen spórol nekünk, hanem azt is, hogy sokkal környezetbarátabb, mint a hagyományos fűtési rendszerek. Látványos eredményt lehet már az átmeneti időszakban is elérni, ha a fűtésre optimalizált klíma nyújtotta előnyöket kihasználva ezzel melegítünk a hagyományos gázfűtés helyett.

Nincs fűtésre használva, de ugye nincs lefedve a klíma külső egysége?

Tévhit, hogy a klíma külső egységének lefedése a hidegben illetve 0°C fok alatt megvédi azt a téli időjárás viszontagságaitól. Sokaknál láttuk és sokaktól hallottuk is, hogy nem megfelelő információra alapozva így tesznek. Mindig próbáljuk az emberek figyelmét személyesen felhívni arra, hogy ez miért nem vezet jóra. A fentiekben említett megoldással azt lehet elérni, hogy a melegben, a nyári szezonban való első bekapcsolásnál szembesülünk azzal, hogy szerelőt kell hívni és pénzt kell kiadni egy előlegesen elkerülhető javításra. Ezzel a lépéssel (a letakarással) lehet talán a leggyorsabban elérni, hogy meghibásodjon a fűtésre optimalizált klíma kültéri egysége, hiszen ezen művelet azt eredményezi, hogy a pára beszorul a fólia alá és az elektromos egységek tönkremehetnek. A klímák kültéri egységei direkt úgy készülnek, hogy a szabad ég alatt, hóban, fagyban, napsütésben is hosszú évekig problémamentesen működjenek (megfelelő használat és rendszeres karbantartás mellett).

Ha nem fűt vagy nem tud fűteni a klímával

Ezekben az esetekben is fontos a klíma általános védelme, karbantartása. A mechanikai funkciók, lamellák, motorok, terelőlapátok átvizsgálása a folyamatos klímahasználat megkezdése előtt eredményre vezethet. Miért? Ha a nyári mindennapos használatban kialakult valamilyen meghibásodás, amely még nem okozza a készülék teljes használatát, de ront a teljesítményen vagy a használó(k) egészségi állapotán, akkor jobb ezekre még szezon előtt rájönni. Egy klímahasználat előtti takarítással elérjük az esetleges hibák feltárását és azok javítását, továbbá biztosan találunk még szakembert is időben, aki jön és megjavítja a légkondicionálót (és nem kell napokat vagy heteket várni a kánikulában a megoldásra).

Ha klíma beszerzése előtt áll, megéri a lehetőségeket átbeszélni egy szakemberrel, hogy milyen típusú klíma felel meg a legjobban. Egy klíma képes lehűteni a lakást. A tökéletes klíma nyáron hűti, télen fűti a lakást miközben pénzt is spórol!

Válogasson fűtésre optimalizált klímáink között!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

KlímaTech Debrecen 2023 © Minden jog fenntartva - made by DESUZA marketing

Call Now ButtonHívás