Napelemről működő klíma – Itt a lényeg

KLIMATECH DEBRECEN - Napelemes klíma

Mit érdemes tudni a napelemről működő klímákról

Manapság egyre népszerűbb mind a napelem, mind a napelemről működő klíma a házakon, irodákon vagy gyárakon. Nem is olyan meglepő, hiszen egyre többeket foglalkoztat a környezetvédelem és a környezettudatosság. Manapság már ezeknek az ára is sokkal kedvezőbb, mint az elején (megjelenésük első éveihez képest). Több támogatás volt az elmúlt időszakokban ezek telepítésére és különböző zöldhitelek is megjelentek.

Mi is az a napelem?

A napelemes rendszer egy megújulóenergia-termelő technológia. Tudni kell, hogy a napkollektor nem egyenlő a napelemmel. Míg előbbi az elektromágneses sugárzást alakítja villamos energiává, addig az utóbbi a napenergia felhasználásával állít elő vízmelegítésre és fűtésre használható hőenergiát.

Miért jó napelemmel fűteni?

A klímával történő fűtés egyik nagyon lényeges eleme, hogy független a meglévő fűtési rendszertől. Jóval egyszerűbben, olcsóbban üzemeltethető, mint bármilyen másik alternatív megoldás. A fűtéshez szükséges villanyáramot akár Ön is megtermelheti napelemek segítségével, így kialakítható a teljesen energiafüggetlen háztartás is.

Ha valaki új házat épít, mindenképpen érdemes mérlegelnie a napelemek felszerelését. Egyrészt egy újonnan építendő ház árához képest a napelemes rendszer kiépítése már nem akkora tétel, másrészt itt még bőven van lehetőség arra a tervezéskor, hogy a napelemeket a legnagyobb hatékonysággal lehessen kihasználni, illetve ne legyenek párhuzamos rendszerek.

Meglévő házak esetében is megéri egy kalkulációt készíttetni napelem-telepítésre, ha vannak ilyen tervek illetve igények. Ha a ház teteje alkalmas rá és ideális tájolású, gyakorlatilag kiváltható vele a villamosenergia-fogyasztás.

Miért jó klímát működtetni napelemről

Gondoljunk bele, a lakás hűtésére éppen abban az időszakban van a leginkább szükség, amikor a napelemek a legnagyobb hatékonysággal tudnak működni, áramot előállítani: nyáron, jó időben, napközben. Azaz a klíma fogyasztását gyakorlatilag észre sem fogjuk venni, mivel a napelemek bőven több energiát állítanak elő abban az időszakban, és folyamatosan hűvös lehet a lakásunk. Nyilván az egész napos működésre csak akkor van szükség, ha otthon is vagyunk, amennyiben pedig nem, időzítéssel vagy okoseszközzel beállítható, hogy délután, hazaérkezésünkre hűtse le a lakást a klíma – szintén a még nagy kapacitással működő időszak alatt.

Érdemes lehet a fűtést is átállítani

Ha napelem mellett döntünk, akkor érdemes lehet a fűtési rendszert is elektromos eszközökkel kiváltani, vagy legalábbis ilyenekkel rásegíteni a fűtésre.

Mivel bőven több áramot képesek a napelemek előállítani, mint amennyit aktuálisan a háztartás felhasznál, így éves szinten a téli fűtéssel lehet egyensúlyba hozni a termelést és a fogyasztást.

Ennek érezhető pozitív hatása lesz az is, hogy kevesebbet kell költeni fűtésre. Mivel a mai klímaberendezések szinte mindegyike képes hűteni és fűteni is, a hagyományos fűtési rendszer mellett nincs is szükség külön eszközre, hiszen a klíma fűtőfunkciója kellőképpen biztosítani tudja a rásegítést. Így élvezni lehet az előnyöket a már meglévő fűtési rendszerünk lecserélése vagy átalakítása helyett.

Mennyibe is kerülne ez nekem?

Egy komplett rendszer teljes beruházási költsége háztartásról háztartásra változhat az egyedi paraméterek miatt, így pontos összeget ebben az esetben sem lehet adni. Általánosságban az mondható, hogy az 1 kW teljesítményű rendszer teljes költsége 500-600 ezer forint körül mozog, így egy 4 kW-os rendszer nagyjából 2-2,4 millió forintba kerülhet.

Az elmúlt néhány évben gyökeres változások történtek a globális energiapiacon, a globális felmelegedés elleni harcban előre törtek a megújuló energiák. A folyamat egyik nagy nyertese a napenergia lett, köszönhetően az egyre olcsóbb napelemeknek. A napelemeket alkotó cellák ára az elmúlt közel 40 évben a töredékére esett, így a technológia egyre több országban válik versenyképessé és elérhetővé.

Klímát szeretne Debrecenben vagy területén?

Segítünk kiválasztani a megfelelőt!

KlímaTech Debrecen 2023 © Minden jog fenntartva - made by DESUZA marketing

Call Now ButtonHívás