Így ne legyünk betegek, ha klímát használunk

KLIMATECH DEBRECEN - Klíma takarítás előtt és után

Így ne legyünk betegek, ha klímát használunk.

Napról-napra egyre közelebb kerülünk ahhoz az időszakhoz mikor már szinte ki sem lehet bírni a mindennapokat a klíma berendezés bekapcsolása nélkül. A tapasztalatok szerint azonban sokan nincsenek tisztában a berendezés helyes használatával, ami akár egészségügyi kockázattal is járhat.

Jólesik a forróságban a légkondi hűsítő levegője, azonban használata sokféle egészségügyi kockázattal jár, főként, ha nem tartunk be bizonyos alapszabályokat. A lehűtött szoba száraz levegője nem tesz jót a szemünknek és az orrnyálkahártyánknak, nem ritka az sem, hogy a fejünk fájdul meg tőle. A nagy hőmérséklet-különbségektől könnyen megfázhatunk, a berendezés felületes tisztítása pedig legionárius betegséget okozhat. A klíma egészségügyi kockázatai néhány egyszerű tipp betartásával mérsékelhetőek. A legfontosabbak:

1. Rendszeresen tartsuk karban a berendezést!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minimum évente egyszer meg kell ejteni mind a beltéri (helyzet és igény esetén a kültéri egységet is) kitisztíttatását. A szűrőberendezésben a por mellett a gombák, baktériumok is megtelepedhetnek, használata így komoly fertőzésveszéllyel járhat, ha nem figyelünk oda a rendszeres karbantartásra. A tisztítás és fertőtlenítés mellett bizonyos időközönként a szűrőt is ki kell cserélni.

2. Fontos a megfelelő szellőztetés!

Míg gyakran élvezzük a klímából áradó hűs, frissítőnek ható levegőt, nem szabad elfelejtenünk, hogy a berendezés csupán a benti levegőt forgatja. Szellőztessünk rendszeresen reggel vagy este, hogy friss levegő kerüljön az elhasznált helyére.

3. Törekedjünk a fokozatosságra!

Annak érdekében, hogy szervezetünket ne terheljük feleslegesen, a benti levegő hőmérsékletét ne állítsuk 5-8 Celsius-foknál hűvösebbre a kinti értékhez képest. Így testünk is fokozatosan hűl le, és amikor kimegyünk a melegbe, akkor nem leszünk rögtön rosszul a ránk zúduló hőségtől és óriási hőmérséklet-különbségtől.

4. Ne tartózkodjunk a klíma közvetlen közelében!

Hiába esik jól a bennünket érő hideg levegő, fontos, hogy ne legyünk huzamosabb ideig a légkondi alatt. Ezáltal elkerülhetjük a megfázást, az ízületi fájdalmak és gyulladás kialakulását vagy akár a klímareumát. A légkondicionáló száraz levegője miatt gyakori panasz például az orr és a torok nyálkahártyájának kiszáradása. Ezenkívül szemszárazságot, fejfájást és szédülést is előidézhet a hűtött helyiségben tartózkodás.

5. Ha már megvan a baj, forduljunk szakemberhez!

Ha már kialakult a probléma, akkor mindenképpen érdemes szakember tanácsát kikérni, függően a tünetekről. Az influenzaszerű tünetekkel érdemes azonnal a háziorvost felkeresni, olyan mozgásszervi panaszok, mint például a klímareuma kezelésére kiváló megoldást nyújtanak a termálvizes fürdőzések, a sókamra és az inhaláció is.

Klímáját tökéletesen kitisztítjuk!

Ne habozzon, első az Ön egészsége (és a klímájé sem utolsó)!

KlímaTech Debrecen 2023 © Minden jog fenntartva - made by DESUZA marketing

Call Now ButtonHívás