Hangos a klíma? Itt a megoldás!

KLIMATECH DEBRECEN - Mit tehetünk, ha hangos a klíma

Mitől lehet hangos a klíma és mit tehetünk ellene

Mindenkit zavarnak a hangos kütyük, pláne, hogy, ha a rendellenes működése miatt vált ki túl nagy zajt. Ezért is érdemes a klíma hangjára is figyelni és felfigyelni is ha a szokásostól eltérő hangot ad ki. A légkondicionáló több féle zajt is képes produkálni, lehet zörgés, kattogás, rezonancia okozta morajlás, vagy sustorgó szélhang. A zajok okának egy részét, akár házilag is meg lehet szüntetni.

A kültéri egység zörgése

Közvetlenül a kompresszor alatt (ami a rezgéseket leginkább generálja) minden klímában van valamilyen rezgéscsillapító, de sok esetben, főleg a régebbi típusoknál már vagy elöregedett ez a gumi alkatrész, vagy eleve nem volt megfelelő.

Ha maga a klíma nem zörög, csak a konzolon keresztül átviszi az épületre a remegést (a tetőre telepített gépek esetében gyakran fordul elő ez a probléma), akkor viszonylag egyszerű a megoldás. A géptalp és a konzol közé be kell iktatni egy gumibakot. Általában minden klímán van annyi plusz cső, hogy 3-4cm emelést elviseljen, így a gumibakok utólagos felszerelése, klímaszerelő segítsége nélkül is elvégezhető. Azt azonban nem árt tudni, hogy a gumibak nem minden esetben szünteti meg a kellemetlen morajlást, de minden esetben jelentősen csökkentheti azt.

Csörgő hang

Ha a klíma kültéri egysége rezeg, zizeg, fémes hangom csörömpöl, zörög, akkor vagy a kasznijában kilazult pár csavar, vagy belül összeér két csőív. Ezek a hangok egy PH2 csavarhúzó segítségével megszüntethetőek.

Néhány olcsóbb klíma márkánál teljesen szokványos, hogy szét kell szedni a kültéri egységet és el kell rendezni a csöveket, hogy ne csörömpöljenek.

Kerregés, kattogás

Kerregő hangot ad, ha a ventilátor útjába belelóg egy vékony gally, például belenőtt a vadszőlő.  A rendszeres klíma tisztítás segít elkerülni az ilyen helyzeteket. Fűtési üzemben az eljegesedett klíma is adhat kattogó hangot, mert a ventilátorlapátok beleérnek a csepptálca aljába fagyott jégbe. Ilyen esetben azonnal le kell állítani a gépet és le kell olvasztani, különben a kültéri egység ventilátora eltörhet és a szerkezet tönkremehet.

'Traktor' hang

Sok gyártó garanciavesztés terhe mellett, előírja a minimum 3 méteres csövezést a kültéri és a beltéri egység között. Ezért lehet látni, hogy sok klíma mögött a cső fel van tekerve. Ha rövidebb a cső az előírtnál, akkor hangosabb lehet a klíma és a működésében is lehetnek zavarok. Hasonló hangja van a klímának, mint amikor erőlködik (például egy nem fűtésre optimalizált klímát nem a működési határértékéhez közeli hidegben használják).

A beltéri egység hangjai

Zörgés:
Ha a kalorikus csövek elnagyolt ívek nélkül vannak rákötve a kültéri egységre és a csövek feszesek mint a gitárhúr, akkor képesek bevinni a rezgéseket az épületen belülre és akár a beltéri egységben, vagy a kábelcsatornában is hallhatunk zörgést. Ezt a szerelési hibát, csak a cső megtoldásával lehet orvosolni.

Recsegés, ropogás, pattogás, sziszegő, fortyogó hang:
Sziszegő, fortyogó hangot adhat a csövekben közlekedő hűtőközeg. A hűtés indulásakor a folyadék formájában a beltéri egységbe érkező hűtőközeg felforr (-50°C alatt van a forráspontja) és pont olyan hangot ad, mint egy vízforraló, csak sokkal halkabban. Ugyan ez a jelenség történik a fűtés közbeni leolvasztáskor is, illetve az olcsóbb klímák beltéri egységei recsegni, ropogni szoktak a hőtágulás következtében. Fűtés üzemmódban a beltéri egység hőcserélőjének hőmérséklet ingadozása pár percen belül meghaladja a 40-50°C-t is. Az elöregedett műanyag kasznik egy ilyen hőingadozástól hangosan pattognak.     Sajnos ezekkel a hangokkal nem lehet mit kezdeni.

Szélhang:
A karbantartás hiányának tipikus esete a beltéri egység szakaszos szélhangja. Nem egyenletes a zúgás, hanem egy ismétlődő sustorgás (ilyenkor a ventilátor széllökés szerűen fújja a levegőt). Az elkoszolódott kompakt szűrők, esetleg a vastagon penészes ventilátor vagy az eltömődött hőcserélő akadályozza a levegő szabad keringését. Sokszor már a szűrő kimosása is megszüntetheti ezt a problémát, de ezekben az esetekben jó eséllyel a klíma belseje is el van már koszolódva.

Előfordulhat, hogy már az összes lehetőséget számba vettük, kijavítottuk és még mindig zavaróan hangos a klíma.  Ebben az esetben érdemes elgondolkozni a lecserélésén és egy újabb modell beszerzésén. Egy újabb, vagy egy magasabb minőségű klímaberendezéstől már elvárhatjuk, hogy kevésbé zavarjon a régebbi esetleg olcsóbb változathoz képest (ez persze nem azt jelenti, hogy a drágább klíma mindig illetve sokkal halkabb).

Hangos a klímája?

Segítünk, hogy ne legyen az!

KlímaTech Debrecen 2023 © Minden jog fenntartva - made by DESUZA marketing

Call Now ButtonHívás