A klíma fogyasztását befolyásoló tényezők

KLIMATECH DEBRECEN - A klíma fogyasztását befolyásoló tényezők

A változások jönnek és gyorsan történnek

Az elmúlt időszak rengeteg ember életét változtatta meg. Rá lettünk kényszerítve, hogy figyeljünk, illetve megtudjunk olyan dolgokat, amikkel korábban nem foglalkoztunk (legalábbis nem ilyen szinten). Például, hogy mennyit fogyaszt a klímaberendezésünk és tudjuk-e esetleg ezt valahogy csökkenteni. A klíma működését és fogyasztását több dolog is befolyásolja amikre érdemes lehet odafigyelni.

Mekkora és milyen rendeltetésű helyiségben használjuk a klímát?

Az első és legfontosabb szempont, amikor klímát választunk, hogy mekkora a helyiség teljesítményigénye. Sajnos sokan sokszor alábecsülik a teljesítményigényt, előtérbe helyezik az árat a teljesítménnyel szemben, ez pedig azt eredményezheti, hogy a klíma beszerelését követően a berendezés nem megfelelően működik, súlyos többletköltségeket is generálva. Tévhit az, hogy a nagyobb teljesítményű berendezés kétszer akkora villanyszámlával jár, hiszen a nagyobb kapacitású klímát kevesebb ideig kell működtetni!

Hogy milyen klímára van szükségünk, azt minden esetben bízzuk szakemberre. Döntő szempont a helyiség mérete, de hasonlóan fontos a rendeltetése és fekvése, valamint a nyílászárók mérete-mennyisége-szigetelése.

Mekkora az a hőfoktartomány, amelyben használjuk a berendezést?

Szintén fontos tényező, hogy milyen hőfoktartományban használjuk a klímát. Az elszállított energia, a beállított, illetve a kinti hőmérséklet egyenesen arányos, ezáltal minél nagyobb a különbség a kinti és benti hőmérséklet között, annál nagyobb fogyasztással kell kalkulálnunk.

Amikor kint egyre feljebb kúszik a hőmérő higanyszála, mindenki hűsölésre vágyik, ám rendkívül fontos, hogy maximum 6-8 fok különbség legyen a kinti és a klímának beállított hőmérséklet között. Ez az egészségügyi hatások mellett a klíma fogyasztásának optimalizálása miatt is kulcsfontosságú.

Milyen a klíma hatásfoka?

A leginkább meghatározó szempont a fogyasztás tekintetében a klíma hatásfoka. A hatásfok mérőszámai az EER és a COP értékek. Ezek a számok fejezik ki, hogy a berendezés 1 kWh elektromos energiából mennyi hűtő/fűtő energiát képes előállítani. Ezen értékek nagyságával egyenes arányosságban csökken a klíma elektromos áram felhasználása hűtés/fűtés esetén.

A hatékonysági értékek alapján sorolják a gépeket energiaosztályokba is (az „A” osztály jelenti a legjobb hatásfokot). Sokat spórolhatunk, ha ilyen energia besorolású („A”), magas COP és EER értékkel rendelkező berendezést választunk. Ilyen magas hatásfokú berendezések, az inverteres klímák, amelyek a teljesítmény fokozatmentes szabályozásával takarítanak meg energiát.

Mennyi ideig használjuk naponta a klímát?

Mint minden használati tárgynál – amelyet többet használunk a mindennapok során – a klímánál is igaz, hogy minél többször, minél hosszabb időre kapcsoljuk be, annál többet fog fogyasztani. Az energiafogyasztás a klíma elektromos teljesítményének és az időnek a szorzata, így döntő tényező, hogy ki, mennyi ideig használja naponta a klímáját. Egy megfelelően kiválasztott készülékkel azonban csak a hűs vagy éppen meleg levegőt kell élvezni a szobában és nem a megemelkedett villanyszámla miatt bosszankodni.

Nálunk megtalálja a megfelelő klímát!

Segítünk kiválasztani a legjobb ár-érték arányú klímát.

KlímaTech Debrecen 2023 © Minden jog fenntartva - made by DESUZA marketing

Call Now ButtonHívás