Ezért fontos a klíma téliesítése!

KLIMATECH DEBRECEN - Klímatéliesítés

Elkerülhetetlen lépés a hideg miatt

A modern klímák elterjedésével ,amelyek már hűtő és fűtő berendezések is, egész évben relevánsak maradnak, és télen-nyáron segítenek kényelmesebbé tenni az életünket. Ezzel egyetemben viszont méginkább fontossá vált a klímaberendezések téliesítése. A kifejezésből már elég egyértelműen adódik, hogy miről van szó. A klímaberendezéseket akkor is, ha szeretnénk fűteni vele és akkor is, ha nem, fel kell készíteni a téli időszakra.

Így tehát kettő jelentősen eltérő szituációról beszélhetünk klíma téliesítés kapcsán. Ezek pedig eltérő teendőket hoznak magukkal.

A két különböző lehetőség

Az első eset, hogyha a téli időszakban nem szeretnénk vagy nem alkalmas a klímánk a fűtésre. Ez akkor fordulhat elő, ha a lakás vagy ház fűtése más módszerrel már megoldott, a légkondicionáló pedig csak a nyári hűtés szerepét tölti be.

A második eset az, ha a téli időszakban szeretnénk ténylegesen fűtésre használni a légkondicionálót. Ilyenkor nem elég a kikapcsolt állapotú készüléket felkészíteni a nagyobb hidegekre, hanem azt is biztosítani kell, hogy akár komolyabb mínuszok esetén is zavartalanul működhessen a gép.  Ez különösen fontos, ha a lakásban a klíma egyedüli megoldásként tölti be a fűtés szerepét. Ilyenkor egy potenciális meghibásodás komoly károkat és elképesztő kényelmetlenséget okozhat a család számára.

Hogyan téliesítsem a klímát, ha nem szeretnék vele fűteni?

Ebben az esetben nem lesz kifejezetten bonyolult dolgunk. Ilyenkor a fő cél az, hogy a téli hidegben ne sérüljön a készülék, majd a nyári szezonban ismét készen álljon a használatra. Az első fontos feladat, hogy áramtalanítsuk a klíma berendezést. A nyári használat során sok kosz gyűlhet össze közvetlenül a készüléken és a környékén is. Ezeket érdemes a szezon végén eltakarítani. A következő fontos teendő, amit nagyon sokan vagy elfelejtenek vagy félvállról vesznek az nem más, mint az éves karbantartás. Sajnos a nem megfelelően karbantartott és tisztított klíma könnyebben meghibásodhat. Ha elvégeztük a karbantartást és megtisztítottuk a klímaberendezést érdemes még lefedni, így megóvhatjuk a téli időszak viszontagságaitól.

Hogyan téliesítsem a klímát, ha fűteni szeretnék vele?

A másik eshetőség, ha a téli időszakban fűteni szeretnél a klímával. Ez a modern légkondicionálók egyik legnagyobb előnye, így érdemes kihasználni. Egy jól megtervezett klímarendszer képes teljesen helyettesíteni a hagyományos fűtési módszereket, de akár kiegészítő fűtésre is használhatjuk őket a hidegebb napokon. Pár dologra figyelnünk kell ebben az esetben is. Végeztessük el az éves karbantartást. A klímaberendezés működése és az egészségünk szempontjából is érdemes erre odafigyelni. Hűtő-fűtő klímákat érdemes ősszel és tavasszal is megtisztíttatni. Továbbá, tisztítsuk meg a klímát és a környékét még a hideg beállta előtt. Figyeljünk hogy ne rakódjon túl sok hó a külső egységre.

Használjuk a klímánkat tudatosan

A modern split klímák mindegyike képes már fűtés üzemmódra, azonban jelentős különbségek lehetnek a hatékonysági fokukban. A légkondicionálókon Celsius-fokban szokták megadni, hogy milyen hőmérsékletig képesek hatékonyan fűteni. Ez a kinti hőmérsékletet jelöli és mínusz fokban jelzik.

Bármilyen klíma is legyen otthon, a megfelelő használattal (vagy nem használattal) sokat spórolhat a téli időszakban. Amennyiben kérdése merült fel a KlimaTech Debrecen csapata szívesen segít mindenben, elér minket telefonon, e-mailen vagy azonnal tud nekünk itt is írni.

Akár fűt a klímával, akár nem, védje meg a hosszú élettartam végett!

Bármilyen kérdés esetén keressen minket bizalommal.

KlímaTech Debrecen 2023 © Minden jog fenntartva - made by DESUZA marketing

Call Now ButtonHívás