Energiabesorolás, avagy klímák a számok tükrében.

KLIMATECH DEBRECEN - Klíma energiahatékonysága

Fontos a megfelelő klíma energiabesorolásának figyelembevétele és e-szerinti kiválasztása az emelkedett rezsiárak tekintetében

Klíma választáskor és vásárláskor számos szempontot kell figyelembe vennünk. Egyik ilyen szempont például az, hogy mekkora helyiséget szeretnénk hűteni, oldalfali vagy plafonba építhető berendezést választanánk és, hogy legyen-e előre programozható a készülék stb., de az egyik legfontosabb szempont a klíma energiabesorolása, hiszen jelentős összeget spórolhatunk meg, vagy épp adhatunk ki attól függően, hogy milyen berendezést választunk.

Környezettudatosság és energiahatékonyság

Ma már a legtöbb gyártó számára fontos a környezettudatosság, így igyekeznek minél hatékonyabb légkondicionálókat létrehozni energiafelhasználás szempontjából, amelyek az A+, A++ és A+++ energiabesorolású kategóriába esnek. Egy modernebb inverteres klíma 3,5 kw-os teljesítménnyel általában 600-1000W körüli óránkénti áramfogyasztással rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy 40 Ft/kWh árral kell számolnunk óránként. Amikor már lehűlt a szoba és csak szeretnénk fenntartani a számunkra kellemes hőmérsékletet, akkor már nem a 600-1000W fogyasztással érdemes számolnunk, hanem 300-600 W-tal kapunk reális kalkulációt. Egy közepes méretű lakással számolva, amennyiben csak egy klímaberendezés működik, 6.000-8.000 Ft/hó lesz a körülbelüli várható villanyszámla növekedés, ami a nyári hónapokra vetítve 20 000-25 000 Ft-ot jelent.

Igény szerinti hűtés és fűtés

A különböző személyes igények és a klíma egyéni tulajdonságai befolyásolhatják a fenti összeget a klíma energiabesorolása alapján. Mint láthattuk, a légkondicionálók sokkal kevesebbet fogyasztanak, akkor ha már csak a hőmérsékleti szintet kell tartaniuk. Érdemes arra is figyelmet fordítanunk, hogy csak hűtésre, vagy fűtésre is szeretnénk majd használni a klímaberendezést, hiszen eltérő besorolás vonatkozik a készülékekre a két esetben. Általában a gyártók feltüntetik a hűtési és a fűtési energiafogyasztást is a készülék műszaki adatlapján, például „A++/A+”, ahol az első érték a hűtésre, a második a fűtésre vonatkozik. Alapvetően sokkal több energiát igényel egy helyiség fűtése, mint hűtése, így szinte teljesen biztos, hogy a berendezés adatlapján feltüntetett két érték közül a kevésbé kedvező vonatkozik a fűtésre.

Beszédes az ABC szerinti energiabesorolás

A klíma energiabesorolása az ABC szerint önmagában is elég beszédes és sokat elárul a klíma fogyasztásáról, ám nem elég csupán azt figyelni, hogy A++ vagy A+++ legyen feltüntetve a készüléken, hanem az COP, SCOP valamint a EER, SEER mutatókra is figyelnünk kell. A COP a klíma berendezés teljesítmény mutatója. Tulajdonképpen a hatékonyságot mutatja, hiszen a befektetett és előállított energia hányadosa adja az értékét. Értéke természetesen nem állandó, a külső-belső hőmérséklet hatására változik, minél nagyobb az eltérés, annál kisebb a COP értéke. Az EER rövidítés nem más, mint a szobai klíma energiahatékonysági mutatója. A készülék fogyasztása a KW értékének és az ERR mutatójának a hányadosából adódik.

A klíma energiabesorolása, az EER és a COP számokban

A következő táblázat tartalmazza a klíma energiabesorolási kategóriákat, valamint az EER és COP értékeket. Hűtés esetén a légkondicionáló fogyasztása egyszerűen kalkulálható a hűtőteljesítmény és a teljesítményfelvétel elosztásával. Fűtés esetén pedig a fűtőteljesítmény és a teljesítményfelvétel hányadosa mutatja meg a fogyasztás értékét.

A+++ >= 4,10 >= 4,60
A++ 3,60 <= EER < 4,10 4,10 <= COP < 4,60
A+ 3,1 <= EER < 3,60 3,60 <= COP < 4,10
A 2,60 <= EER < 2,60 3,10 <= COP < 3,60
B 2,40 <= EER < 2,60 2,60 <= COP < 3,10
C 2,10 <= EER < 2,40 2,40 <= COP < 2,60
D 1,80 <= EER <2,10 2,00 <= COP < 2,40
E 1,60 <= EER < 1,80 1,80 <= COP < 2,00
F 1,40 <= EER < 1,60 1,60 <= COP < 1,80
G EER < 1,40 COP < 1,60

Érdemes minden éven karbantartást végezni a klíma berendezésünkön, hiszen ha nem figyelünk ezekre és nem tisztítjuk a klímánkat akkor romlik a klíma teljesítménye, aminek sajnos a pénztárcánk látja kárát.

Amennyiben kérdése merült fel a KlimaTech Debrecen csapata szívesen segít mindenben, elér minket telefonon, e-mailen vagy azonnal tud nekünk itt is írni.

Széles választék klímákban energiabesorolástól függetlenül

Kérdés esetén keressen minket bizalommal, segítünk szívesen.

KlímaTech Debrecen 2023 © Minden jog fenntartva - made by DESUZA marketing

Call Now ButtonHívás