Gáz vagy H tarifás klímás fűtés: az itt a kérdés

KLIMATECH DEBRECEN - Gáz vagy H tarifás klíma

Rezsiemelés a jelen, H tarifa a jövő

Ahogy arról már mindenki értesült 2022. augusztus 1-től csak az átlagfogyasztásig jár a támogatott ár az áram- és gázfelhasználásra, utána a háztartási fogyasztók és az igénylést benyújtó mikrovállalkozások már az úgy nevezett „lakossági piaci ár” szerint kötelesek fizetni. Jelenleg is több forrásból értesülhetünk a piaci ár növekedéséről vagy éppenséggel arról, hogy mekkora valószínűséggel lesz gáz vagy sem a téli hónapokban. Idő és lehetőség van még váltani egy másik, alternatív fűtési módra, mint például csak fűtő vagy hűtő fűtő klímára gáz helyett. Aki eddig még sosem fűtött fűtésre optimalizált klímával, nem biztos, hogy tudja miért is járna jobban a H tarifa és egy klíma által nyújtott előnyeivel, mint más fűtási módokkal. Ezért is foglaltuk össze, átláthatóan, számokban.

Az alapok

Ahhoz, hogy átlátható legyen az összehasonlítás, kezdjük az alapokkal. Az alap rendelet, ami a Magyar közlönyben is megjelent leírja a pontos számokat. 2022. augusztus 1-től a lakossági ügyfelek mérési pontonként, mérőóránként a villamos energia esetében évi 2523 kWh (210kWh/hó), míg a földgáz esetében évi 1729 m3 (144m3/hó), azaz 59 132 MJ fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árszabást, az efeletti fogyasztásra pedig a lakossági piaci ár lesz érvényben.

Előállítási költségek

1 kWh-nyi hő előállítási költsége rezsihatár alatt 1 kWh-nyi hő előállítási költsége rezsihatár felett Megjegyzés
Gázkonvektorral 18 Ft 132 Ft (kb 60% hatásfok):
Régi turbós gázkazánnal 15 Ft 113 Ft (kb 70% hatásfok)
Klímával vagy hőszivattyúval, nappali árammal 12 Ft 23 Ft (3-as COP)
Klímával vagy hőszivattyúval, H-tarifával 8 Ft 8 Ft (3-as COP)
Elektromos radiátorral 36 Ft 70 Ft

Fontos viszont azzal tisztában lenni, hogy a piaci ár folyamatosan ingadozik és/vagy emelkedik. Ennek tükrében a jelenlegi árak nincsenek kőbe vésve. A lakossági piaci árat leghamarabb az év végén felülvizsgálják, azt követően pedig negyedévente újra és újra, szóval ismételten hozzá igazítják majd a földgáz- és a villamos energia árát is a világpiaci árhoz.

H tarifás klímával olcsóbb fűteni

Fűtési mód Leadott hőenergia Leadott hő díja Ft-ban
Gree Comfort X “H” tarifás klíma 100 Kwh fűtés 585 Ft
Földgáz rezsicsökkentett ár 100 Kwh fűtés 1202 Ft
Villanyfűtés rezsicsökkentett ár 100 Kwh fűtés 3650 Ft
Villanyfűtés versenypiaci ár 100 Kwh fűtés 7010 Ft
Földgáz versenypiaci ár 100 Kwh fűtés 8800 Ft

Akinek már van klíma berendezése, de nem “H” tarifás annak is érdemesebb ezen a vonalon gondolkozni, mert sokat spórolhat a téli időszakban. Javasoljuk, hogy egyeztessen egy szakértővel a pontos számokat illetően! A KlimaTech Debrecen csapata szívesen segít mindenben, elér minket telefonon, e-mailen vagy azonnal tud nekünk itt is írni.

Mivel a klímával való fűtés alternatív energia felhasználásnak minősül, így lehetőség van az energia szolgáltatóknál kedvezményes díjakat igényelni. Ha Ön sem akar horror összegeket fizetni a téli időszakban fűtésre a gázszámlák miatt, akkor azt javasoljuk, hogy egyeztessen kollégáinkkal.

Összegzés - Győzött a H tarifa

Tehát összegezve, a “H” tarifa egy kedvezményes díjszabás, melyről hőszivattyúkat, H tarifa igénylésére alkalmas klímák és a megújuló energiaforrásokból épített fűtési rendszereket lehet üzemeltetni. Nem szabad összekeverni az éjszakai árammal. A “H” tarifa kifejezetten fűtést támogató tarifa, ezért csak október 15-től április 15-ig, azaz fűtési szezonban vehető igénybe, de a GEO tarifával szemben ez 24 órában a rendelkezésünkre áll.

A fenti táblázatok alapján jól látszik, hogy a “H” tarifás klímával való fűtés éri meg a legjobban, de akár szimplán másfajta viszont ugyanúgy fűtésre optimalizált klímával is jobban járnánk.
Ha a múltban a rezsicsökkentés előtt gondolkodott klíma telepítésén, de elment a kedve a jelen helyzetben, akkor azért van jó hírünk is. Nem kell lemondania a kívánt hőmérsékletekről otthonában, hisz még mindig elérhető év végéig az állami támogatás új klímaberendezés telepítésére. A támogatásról ide kattintva tudhat meg többet.

Fűtésnél válasszon H tarifás klímát!

Minden kérdésre válaszolunk és mindenben segítünk.

KlímaTech Debrecen 2023 © Minden jog fenntartva - made by DESUZA marketing

Call Now ButtonHívás